Naslovna Istraži Andrićgrad – Grad od kamena koji morate videti

Andrićgrad – Grad od kamena koji morate videti

Andrićgrad je mesto posvećeno srpskom nobelovcu Ivi Andriću. Napravljen je u nadi da pokaže istorijske periode na našim prostorima, da promoviše turizam, kulturu, umetnost, širi pismenost i spaja i ujedinjuje narode i svet.

Izgradnja Adrićgrada započeta je svečanom ceremonijom 28.6.2011. uz zvuke opere Karmina Burana, a svečana ceremonija otvaranja bila je na Vidovdan 28 juna 2014. godine.

Slavni režiser Emir Kusturica je posle Drvengrada i Višegrad uspeo da vrati u deo slavne i bogate istorije, izgradivši Andrićgrad. On je došao na ideju da pored same Drine napravi kako je govorio, nešto što će ostati, biti istorija, nezaborav, pomirenje vremena i ljudi.

Žitelji Višegrada su mu veoma zahvalni na tome, jer je baš on najzaslužniji za postojanje Andrićgrada. Tako je na jednoj kući iscrtan i grafit „profesore, hvala za sve“.

Na udaljenosti od oko 300 metara od čuvenog mosta u Višegradu „Na Dini ćuprija“, nalazi se turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks Andrićgrad.

Andrićgrad

Već na samom ulazu može se primeiti veličina Andrićgrada, koji se nalazi između dve reke Drine i Rzava. Iz glavne ulice simboličnog imena „Ulica mlade Bosne“,  možete skrenuti u neki od brojnih sokaka. Pedesetak objekata u gradu izgrađenih od kamena čine knjižara, bioskop, škola filma, hotel, prodavnice suvenira, pekare, prodavnice, kafići i još mnogo toga.

Centralno mesto u gradu zauzima spomenik Ivi Andriću visok 2,4 metara koji je nastao kao reakcija na rušenje biste u Višegradu 1991. godine.

U gradu su i dva trga. Trg Nikole Tesle na kome se i nalazi spomenik Ivi Andriću  i Trg Petra Petrovića Njegoša. Tu se nalazi i velelepna crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika. Crkva je modifikovana replika srednjovekovnog manastira Dečani na Kosovu.

Andrićgradom možete prošetati kroz najrazličitije epohe koje su se na ovim prostorima smenjivale. Možete se vratiti u prošlost koja spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

Kada je vreme lepo grad je prepun. Lokalci uživaju napolju, ispijaju kafe jedu tulumbe i baklave, ćevape. Turisti, strani i domaći, sa fotoaparatima oko vrata trude se da do kraja upiju atmosferu.