Naslovna Istraži Etno selo Emira Kusturice nastalo je iz mašte i snova – Drvengrad

Etno selo Emira Kusturice nastalo je iz mašte i snova – Drvengrad

Crkva posvećena Svetom Savi

Oživljavanjem starih kuća, prenetih iz okolnih mesta, tvorac ideje o savršenom životu van svakodnevnice, Emir Kusturica, napravio je „grad od drveta“. Svaki posetilac Drvengrada ima utisak da se nalazi u nekom drugačijem svetu, kao da je deo pozorišne predstave ili filma.

Kusturica ima običaj da Drvengrad objašnjava rečima:

„Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo, a nije nikad“.

Na samom ulazu stoji kapija od koje polazi glavna ulica i nosi naziv „Ulica Ive Andrića“. A i svaka sledeća nosim naziv po nekoj od poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, sporta i drugih sfera. Pa tako postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija i Bergmana. Jedna ulica nosi i našeg tenisera Novaka Đokovića. Takođe, Bogdan Tirnanić i Miodrag Petrović Čkalja imaju svoje sokače, a tu su i „trgovi“ Nikole Tesle, Nikite Mihalkova i Dijega Armanda Maradone i pozorište Stenlija Kjubrika.

U svakoj od ulica nalaze se drvene kućice, odnosno brvnare nestvarnog izgleda. Prozori su žuti, plavi, crveni, sa tačkicama ili bez, sa detaljima koji se uklapaju u celu zamisao ovog mesta.  Svaka soba ima drugačije oslikan nameštaj, drugačiji pogled kroz prozor, različit put kojim se do nje stiže.

Crkva posvećena Svetom Savi

U selu se nalazi i mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Ona  je građena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je Svetom Savi. Ispred nje, gde je i centralni deo sela je trg popločan drvenom kockom i opkoljen brvnarama.

Kustendorf

Drvengrad je i mesto održavanja međunarodnog filmost festivala „Kustendorf“. Osnovan je 14. januara 2008. Selektori festivala su sam Emir Kusturica i njegova ćerka Dunja Kusturica.

Šarganska osmica

Mokra gora se sa Šarganom u davnoj prošlosti nalazila na značajnom putnom pravcu. Ostaci starog rimskog kaldrmisanog puta i grobovi iz rimskog perioda svedoče tome. Danas je prostor između Šargana i Mokre gore poznat kao „Šarganska osmica“.

Pruga uskog koloseka dužine od 12 kilometara predstavlja pravu avanturu. Avantura starim čuvenim vozom „Ćira“ povešće vas kroz stenovite predele i tesnace između Šargana i Mokre Gore. Trasa po kojoj se kreć pravi neobičnu putanju u vidu broja 8, pa otuda i naziv Šarganska osmica.